Dom Lenart d.o.o.

Naslov: Gubčeva ulica 5, 2230 Lenart
Matična številka: 2213192
ID za DDV: SI58983627

tel.: 0592 21 100; fax: 0592 21 150
e-pošta: info@domlenart.si; socialna.sluzba@domlenart.si; oskrbovana.stanovanja@domlenart.si

Direktor: Zlatko Gričnik; gsm 041 782 504

Spletno mesto: http://www.domlenart.si

Ponudba Doma sv. Lenarta obsega:

Ob sprejemu v Dom je potrebno predložiti:

 • osebne dokumente (osebno izkaznico, davčno številko)
 • zdravstveno kartico z urejenim prostovoljnim zdravstvenim zavarovanjem
 • zdravstveni karton
 • ortopedske pripomočke, ki jih stanovalec uporablja
 • zdravila in inkontinenčni material (plenice,vložki)

Navedeno dokumentacijo mora predložiti prosilec pred sprejemom v Dom. Komisija obravnava le popolne vloge. V kolikor vloga ni popolna, jo je potrebno dopolniti.

 

Institucionalno varstvo starejših

Klasično institucionalno varstvo za starejše nad 65 let

V Domu sv. Lenarta so stanovalcem na voljo enoposteljne in dvoposteljne sobe z lastno kopalnico in sanitariji in so tipsko opremljene. Individualna kopalnica omogoča stanovalcu zasebnost in pripomore k ohranjanju dostojanstva in zasebnosti. V kopalnici je nameščena prha z naklonskim talnim odtokom. Za večjo varnost so nameščena držala in kopalnični stoli. Nekatere sobe imajo tudi balkon.

Vsaka soba ima možnost CATV, telefonskega in internetnega priključka. Stanovalcem je v vsakem nadstropju na voljo pet skupnih prostorov s kuhinjo in TV sprejemnikom.

Storitev obsega osnovno oskrbo in socialno oskrbo v skladu s Pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev in zdravstveno varstvo po predpisih s področja zdravstvenega varstva.

Za namestitev v Dom sv. Lenarta lahko zaprosijo:

 • državljani Republike Slovenije, ki imajo stalno prebivališče na območju R Slovenije ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v R Sloveniji in so stari nad 65 let,
 • osebe, ki zaradi starosti ali drugih razlogov, ki spremljajo starost, niso sposobne za popolnoma samostojno življenje; osebe z zmernimi starostnimi in zdravstvenimi težavami; osebe z najzahtevnejšimi starostnimi in zdravstvenimi težavami ter osebe z zahtevnejšimi dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki zaradi starostne demence ali sorodnih stanj potrebujejo delno ali popolno osebno pomoč ali nadzor.

Dokumente za sprejem v naš dom, ki si lahko preskrbite tukaj.

V Domu sv. Lenarta se zavedamo, da za starostnika pomeni vselitev v dom za starejše veliko spremembo v načinu življenja, saj prihaja v novo okolje, med neznane ljudi z drugačnimi navadami in potrebami, kot jih je bil navajen do sedaj. Zato prosilca, njegove svojce ali skrbnike že pred sprejemom seznanimo o načinu življenja v Domu. Prosilca, ki mu zdravstveno stanje dopušča, povabimo na razgovor in ogled Doma. Z namenom, da mu Dom in način življenja v njem čimbolj predstavimo in približamo, da ugotovimo, kakšne so njegove želje in potrebe po socialni in zdravstveni oskrbi in negi. Skupaj s prosilcem, glede na njegove želje in potrebe, iščemo primerno namestitev.

Ob vselitvi v Dom stanovalec prinese s seboj udobno in pralno obleko ter obutev, ki jo v domu označimo, osnovne toaletne potrebščine in osebne stvari, ki jih ima rad in na katere je navezan. Da bi v sobah zagotovili čim večjo domačnost, je stanovalcem omogočeno, da si sobe opremijo po svojem okusu in da v sobe vnesejo lastne predmete od doma, kot so npr: slike, knjige, rože, dekoracije… V sobah je možnost priključiti dodatno opremo – TV sprejemnik, internet, telefonski aparat, hladilnik, itd.

Varovani oddelek – za osebe z demenco

Biti oseba z demenco je težka življenjska preizkušnja. V tej preizkušnji se znajdejo osebe z demenco, njihovi svojci, prijatelji, znanci, sosedje in strokovnjaki, ki so v stiku z osebami z demenco.

Pravimo, da je demenca bolezen, ki jo spremlja zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev, socialnega vedenja in dnevnih aktivnosti. Postopoma osebe z demenco niso več sposobne za samostojno življenje, vse bolj postajajo odvisne od pomoči drugih.

Na varovanem oddelku je prostora za 28 stanovalcev. Zagotovljena je 24-urna prisotnost osebja. Stanovalci imajo na voljo 8 enoposteljnih in 10 dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami. Individualna kopalnica omogoča stanovalcu zasebnost in pripomore k ohranjanju dostojanstva in zasebnosti. V kopalnici je nameščena prha z naklonskim talnim odtokom. Za večjo varnost so nameščena držala in kopalnični stoli. Večina sob ima izhod na vrt. V sobah je možnost priključiti dodatno opremo – TV sprejemnik, telefonski aparat, hladilnik itd. Stanovalcem so na voljo tudi trije ustrezno opremljeni skupni prostori, t.i. čajne kuhinje. Na oddelku so tri invalidske kopalnice. Na vzhodni strani oddelka se zunaj nahaja vrt z gredicami in skalnjakom, ki ju urejajo stanovalci sami. Na vrtu lahko posedijo tudi na klopcah.

Stanovalce spodbujamo, da sodelujejo pri skrbi zase in za okolje v katerem bivajo. Na varovanem oddelku izvajamo vsakodnevne ter razne zaposlitvene in prostočasne aktivnosti.

 

Institucionalno varstvo v oskrbovanih stanovanjih

Namen oskrbovanih stanovanj je zagotoviti starejšim posameznikom, ki z redno organizirano pomočjo druge osebe in zagotovljenim zdravstvenim varstvom ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in samostojnost v bivalnem okolju, tako, da jim ni potrebno popolno institucionalno varstvo.

V sodobno zgrajenem in uporabniku prilagojenem kompleksu Doma sv. Lenarta je uporabnikom na voljo 38 oskrbovanih stanovanj različnih velikosti z balkonom ali brez.

Vsaka stanovanjska enota je opremljena s svojim števcem električne energije, števcem porabe vode in toplote ter 24-urnim sestrskim klicem. Možni so sledeči priključki: telefon, TV in internet. Stanovanje se v najem oddaja praviloma neopremljeno. Pohištvo in drugo opremo (posteljnina, posoda, ipd) posameznik prinese sam. Z enotnim pohištvom je opremljena le kuhinja. Oprema kopalnic je enotna in je v skladu s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih za izvajanje storitev institucionalnega varstva. V kopalnici je nameščena prha z naklonskim talnim odtokom. Za večjo varnost pa so nameščena držala.

Oskrbovana stanovanja imajo samostojen vhod in lastno zunanje dvigalo. Stanovalcem so na voljo manjši skupni prostori, namenjeni predvsem medsebojnemu druženju. Stanovalci se lahko udeležujejo domskih aktivnosti in prireditev.

Oskrbovana stanovanja so v skladu s Pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev namenjena posameznikom, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

 • starost nad 65 let
 • so zaradi starosti ali drugih razlogov, ki spremljajo starost, nesposobni za popolnoma samostojno življenje in potrebujejo manjši obseg neposredne osebne pomoči;
 • so sicer mlajši od 65 let, vendar zaradi psihofizičnih lastnosti niso v celoti sposobni za samostojno življenje brez pomoči druge osebe,
 • jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z redno organizirano pomočjo druge osebe in z zagotovljenim zdravstvenim varstvom ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in samostojnost, tako, da jim ni potrebno popolno institucionalno varstvo.

Dokumente za sprejem v oskrbovana stanovanja, ki si lahko preskrbite tukaj.

Uporabniki v oskrbovanih stanovanj imajo poleg najema stanovanja možnost, da izberejo posamezne storitve ali pa pakete storitev, kar je odvisno od obsega pomoči, ki jo posameznik potrebuje glede na svoje zdravstveno stanje in kakšne so njegove osebne želje.

Najem obsega:

 • najem stanovanjske enote po ceni za m2
 • najemnina za opremo v kuhinji, klimo
 • fiksni mesečni stroški na stanovanjsko enoto za obratovalne stroške za skupne prostore in vzdrževanje skupnih prostorov
 • obratovalni stroški v stanovanjski enoti po porabi (topla in hladna voda, kurjava in elektrika) ter priključnine

Za posamezne storitve osnovne in socialne oskrbe se stanovalec odloči glede na potrebe in želje in se zaračunavajo po veljavnem ceniku (čiščenje, pranje in likanje, prehrana ter druge storitve po naročilu…).

 

Dodatne storitve

Dom sv. Lenarta poleg dejavnosti institucionalnega varstva opravljala tudi zunanje dejavnosti, in sicer:

 • interni bife
 • frizerski salon
 • razvoz kosil na dom uporabnikom starejšim od 65 let
 • organizacija pogostitev za razne priložnosti

Interni bife

V bifeju si lahko stanovalci in drugi obiskovalci naročijo različne tople in hladne napitke. V toplejših mesecih je na voljo tudi sladoled. V toplejših mesecih lahko obiskovalci bifeja posedijo tudi na zunanji terasi.

Frizerski salon

Pravilna nega je za ohranjanje kakovosti las še kako pomembna. Lepi, zdravi in sijoči lasje so že od nekdaj želja vsakega posameznika, še posebej vsake ženske. V frizerskem salonu v Domu sv. Lenarta nudimo nego las, ki ustreza strukturi in kakovosti las, klasično in modno striženje ter oblikovanje priložnostnih pričesk.

Salon, ki je na voljo tudi zunanjim uporabnikom, je odprt vsak delovni dan od ponedeljka do petka od 7.00 – 15.00.

Razvoz kosil

Razvoz kosil se vrši na območju občine Lenart in okolice. Dostavo kosila na dom priporočamo predvsem, kadar si posameznik iz zdravstvenih ali drugih razlogov ne zmore več pripraviti kosila, če so najbližji na dopustu ali imajo dieto, ki je ne zmorejo pripraviti. Glede na smernice razvoja naše družbe, kjer statistični podatki kažejo, da se prebivalstvo stara in da se delež starejšega prebivalstva povečuje, bo ta oblika pomoči posameznikom postala vedno bolj dobrodošla in je vsekakor ena izmed možnosti za podaljšanje bivanja v domačem okolju.

Naša ponudba obsega:

 • zdravo, starostniku primerno prehrano,
 • možnost dietne prehrane,
 • razvoz vsak dan v tednu,
 • možnost naročila kosila tudi za obdobje krajše od enega meseca,
 • dostava v naših posodah za razvoz.

Razvoz kosil na dom poteka v času od 11.30 – 12.00.

Organizacija pogostitev

Organizacija pogostitev obsega pripravo in gostinsko oskrbo srečanj, pogostitev, sprejemov in drugih oblik praznovanj ter družabnih dogodkov, povezanih s kulinariko v domskih prostorih ali na terenu.