Dnevi cepljenja – Spodbuda sodelavcev in prostovoljcev Karitas k cepljenju

470

Cepljenje prvič, drugič ali tretjič tudi v primeru Omikrona ostaja najučinkovitejši ukrep za preprečevanja tragičnih smrti zbolelih in hudih posledic po bolezni COVID-19. S cepljenjem pomagamo utrujenemu zdravstvenemu osebju in preprečujemo, da bi se zaradi bolniških zaustavile tudi druge nujne službe v zdravstvu in v drugih ključnih dejavnostih.

Spoštovani sodelavci in prostovoljci Karitas. Verjetno se vsi sprašujemo, kdaj bo konec epidemije?  Strokovnjaki doma in po svetu o tem nimajo še dokončnega mnenja. Kar je razumljivo, saj se tako družba kot tudi stroka še vedno učimo. Naša odgovornost pa je, da na čim bolj varen način poskrbimo zase in za ljudi okoli nas, da ostanemo zdravi oz. da je potek naše bolezni čim bolj blag.  K temu pripomore cepljene ali kot naknadno preboleli v obdobju, ko cepivo še deluje. Zato je pomembno prvo, drugo ali tretje cepljenje, če nam omogoča, da bolezen blažje prebolimo ali se bolezni izognemo. Vse ostale poti so možne, vendar so izjemno tvegane in prepuščene naključju. Tudi za družbo in zdravstvo so druge rešitve veliko breme.

Zelo je pomembno je delujoča družba in aktivno življenje. Mlajši in starejši se cepimo tudi zato, da delujejo šole, bolnice, življenje v župniji, podjetja… Preprosto zato, ker je to praktično in nam omogoča, da smo lahko aktivni med ljudmi in da čim bolj normalno živimo, s čim manj omejitev.  Predvsem pa upoštevajmo navodilom stroke.

Nikar pa ne pozabimo na solidarnost v družbi. S cepljenjem in upoštevanjem  preventivnih ukrepov ne glede na starost (pravilno nošenje maske, prezračevanje, primerna razdalja in higiena rok ter omejevanje druženja v času vzpenjajočih se valov) pripomoremo, da se bolnice ne polnijo, da je čim manj tragičnih smrti in težkih posledic. Pomagamo tudi utrujenemu zdravstvenemu osebju in preprečujemo, da bi se zaradi bolniških zaustavile tudi druge nujne službe v zdravstvu in v drugih ključnih dejavnostih.

Hvala vam, da ste v teh časih blizu ljudem v stiski in jim po svojih močeh pomagate ter s svojim zgledom spodbujate k uresničevanju navodil stroke, kot so upoštevanje preventivnih ukrepov, spodbuda k cepljenju  in medsebojno pomoč.

Varno in zdravo naprej.