Dan brez alkohola

742

Poleg akcije 40 dni brez alkohola, ki predlaga 40 dnevni post od alkohola, imamo novo priložnost, da vsaj en dan v letu ocenimo svojo držo do pitja alkohola in pomislimo, kako to vpliva na nas in na naše bližnje. Tokrat nas NIJZ v okviru projekta SOPA.si (https://www.sopa.si/sl/domov/)– Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola vabi k sodelovanju na Dnevih brez alkohola. Projekt sofinancira Evropski socialni sklad. V dneh okrog 7. 4. 2019, ko obeležujemo Svetovni dan zdravja, se bomo lahko udeležili športnih, kulturnih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo organizirani na 18 lokacija po Sloveniji. Sodelovale bodo tudi nekatere nevladne organizacije in Zavodi za zaposlovanje. Skupno sporočilo organizatorjev je poziv k odgovornim ravnanjem in premisleku o zdravih življenjskih izbirah.

Pitje alkohola je Sloveniji zelo pereč problem in po ocenah strokovnjakov resno vpliva na življenje vsaj 1/3 gospodinjstev v Sloveniji, saj kar 43% Slovencev pije čezmerno. Na to nas že leta opozarja akcija 40 dni brez alkohola, ki skuša alkohola, ki skuša spreminjati oseben odnos do alkohola in številne napačne navade v družbi, ki spodbujajo čezmerno pitje. Pot do odvisnosti je običajno dolga in bolj ali manj nevidna skozi več let čezmernega pitja, ki na koncu vodi v vidno škodo za zdravje, bližnje in v nesreče. Zelo dobro nam je poznana škoda, ki se kaže neposredno z boleznimi in prometu. 1000 mrtvih vsako leto je več kot le zgovorna številka. Manj pa so poznane negativne posledice za štirimi stenami, ki marsikateremu otroku uničijo življenje. Po navedbi Nataše Sorko iz Društva Žarek upanja, različni podatki kažejo, da se otroci ne počutijo varno v lastnem domu, v kolikor odraščajo v družinah, v katerih ima eden ali imata oba starša težave zaradi čezmernega, škodljivega in tveganega pitja alkohola ali zasvojenosti z njim. Otroci staršev, ki imajo težave z uživanjem alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, imajo kar 2,7-krat večjo verjetnost, da bodo v prihodnosti fizično ali spolno zlorabljeni in 4,2-krat večjo verjetnost, da bodo med odraščanjem zanemarjeni. Prav tako na Karitas poudarjajo, da gresta revščina in alkohol z roko v roki.

Termini in lokacije dogodkov v naši bližini:

  1. april RAVNE NA KOROŠKEM

Dan zdravja, plato pri Tržnici Ravne, od 11. do 13. ure

Družbenem domu na Prevaljah ob 16. uri, pripravljajo sodelavke Župnijske karitas Prevalje srečanje kjer bodo svoje življenjske zgodbe in izkušnje z zasvojenostjo predstavili uporabniki programa Vrtnica, ki se izvaja v okviru Zavoda Karitas Samarjan, z NIJZ OE Ravne na Kor. pa bodo predstavili alkoholno problematiko v Sloveniji ter pristop SOPA- Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

  1. april MARIBOR

Tek zdravja, Glavni trg, od 9. do 12. ure

Vabljeni k udeležbi in solidarnosti s tistimi, ki trpijo.