Letovanje starejših 2018 – V toplem objemu slovenske Istre

1953

Četrti teden v maju smo na Nadškofijski karitas Maribor organizirali letovanje starejših v Portorožu, kjer je z nami letovalo 18 starejših iz vseh koncev naše nadškofije, med njimi so bili štirje zakonski pari.

Preživeli smo pester in duhovno bogat teden, poln lepih doživetij, pogovorov, izletov, ogledov, razgledov, zanimivosti, novih spoznanj, pa tudi vremenskih neprilik.

Frančiškanski duhovnik p. Franci Kovše, ki je pred leti služboval v Strunjanu, je poskrbel za lepo duhovno podobo našega letovanja. Vsak dan smo se zbrali pri sveti maši, razmišljali ob šmarničnem branju in peli litanije Matere Božje. Ogledali smo si samostan sv. Ane s cerkvijo, cerkev sv. Marka in stolnico v Kopru, župnijsko cerkev v Krkavčah, cerkev sv. Marije Alietske v Izoli in poromali k strunjanski Mariji. Z gusarsko ladjo smo pluli po piranskem zalivu do Izole, si ogledali oljarno v Krkavčah in vrt kaktusov v Seči, dvakrat smo plavali v bazenu, se igrali tombolo, prepevali, v deževnem dopoldnevu pa ogledali nekaj predstavitev in pomagali naši dobrovoljni kuharici Ani pri lupljenju krompirja, čebule in česna. Zadnji večer smo si ogledali fotografije, ki so nastale skozi teden in film Marijina zemlja. Prvi dan je kratek čas z nami preživel predsednik Branko Maček, tik pred zaključkom letovanja se nam je pridružil tudi generalni tajnik Darko Bračun.

 

Nekaj vtisov udeležencev letovanja

»Bilo je zelo lepo. Hrana je bila čudovita in izdatna, vodstvo enkratno, prijazna voditeljica, polna idej in presenečenj, izredno dobra in prijazna kuharica ter prijazni in ustrežljivi sodelavci. Zelo so bili prijetni izleti in druženja ob večerih. »

»Bila sem zelo presenečena – lep sprejem, videla sem veliko lepega, lepe cerkve, povsod so nas lepo sprejeli. Portorož je zelo lep. Če bi šla sama, ne bi doživela, kar sem skupaj z vami. Pohvaliti moram tudi kuharico. Vse je bilo prelepo. Hvala organizatorjem.«

»Imeli smo tudi p. Francija, ki nas ej vodil na oglede in nam vse najlepše razlagal, zato smo mu zelo hvaležni in naj ga spremlja Mati Marija in dobi naš Bog.«