Zavetišče za brezdomne – odprti tip

2616

Zavetišče nudi uporabnikom varno, ogrevano prenočišče vsak dan, med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj, v zimskem času pa od 15.novembra do 1.aprila. od 19.00 ure zvečer do 8.00 zjutraj. Temeljna cilja sta varna nastanitev ter socialna podpora.

Lokacija Zavetišča za brezdomce – odprti tip je na Ljubljanski ulici 23, Maribor, kjer je pet bivalnih enot ter na Ulici Heroja Bračiča ena stanovanjska enota za družino s šestimi člani.

Zavetišče za brezdomce – odprti tip je največje tovrstno zavetišče v Sloveniji (40 ležišč) prav tako pa edino, ki razpolaga s posebno bivalno enoto za družine.

Realno je Zavetišče za brezdomce zadnjih nekaj let odprto vsak delovnik že od 15.00 ure naprej ter tudi ob vikendih od 7.00 do 19.00/20.00 ure, tako da se celostno gledano nudi 24 urno oskrbo 365 dni v letu. V tem (dodatno zagotovljenem) času torej do formalnega odprtja Zavetišča se nudijo storitve v povprečju 12-15 uporabnikom. Običajno so to uporabniki v neugodnih zdravstvenih stanjih (terminalna stanja, KOPB, stomisti, invalidi, paraplegiki, itn.). Program popoldanske oskrbe se nanaša na okupacijske dejavnosti uporabnikov in aktivnosti v kontekstu zagotavljanja podpore na različnih področjih uporabnikovih potreb.

Učinki programa se kažejo skozi naslednje aktivnosti in prizadevanja:

  • higienska podpora
  • prehrambna podpora
  • reševanje stanovanjske, namestitvene stiske
  • zagovorništvo, svetovanje, informacije
  • terensko delo – mobilni servis
  • zdravstveno podporo – zmanjševanje možnosti okužb in nalezljivih bolezni
  • svetovanje in informativna podpora

V sklopu programa Zavetišče deluje tudi brezdomski vrt in brezdomska knjižnica. Brezdomni skrbijo tudi za hišne ljubljenčke. V knjižnici je na voljo 4.950 enot knjižnega gradiva.

V sklopu programa deluje tudi mobilni servis.