Ljudska kuhinja Betlehem

6340

Ljudska kuhinja je odprla svoja vrata v mesecu maju leta 2010 in smo jo simbolično poimenovali »Betlehem« – hiša kruha. Prostori Ljudske kuhinje se nahajajo na Strossmayerjevi 15 in sicer v preurejenih kletnih prostorih s skupno kapaciteto do največ 150 uporabnikov. Program Ljudske kuhinja Betlehem deluje vse dni v letu, kosilo pa je na voljo med 12.00 – 13. 00.

O programu se je začelo razmišljati pred več kot 20 leti, ko se je v Gradcu v Avstriji ogledala ljudska kuhinja, poimenovanoa Marienstüberl. Odločilno dejstvo, da se je pristopilo k vzpostavitvi programa, je zaznano socialno stanje na širšem mariborskem področju, ki ga aktivno zasledujemo že od leta 1990. Ves čas se opaža slaba socialna slika, še prav posebej se opaža slabo stanje skupin z družbenega obrobja in deloma tudi tujcev, ki nimajo možnosti tople prehrane ter tovrstne oskrbe. To je tista skupina ljudi, ki v največji meri izpade iz sistema javne službe, oziroma tisti, ki teh pravic zaradi različnih dejavnikov niti ne morejo uveljavljati (brez statusnih dokumentov, brez ustreznih pravic, imajo svojstven način življenja, itn,..). Ljudska kuhinja je namenjena vsem ljudem, ki potrebujejo to pomoč. Vse več je tudi samskih, zlasti moških in starejših, ki jim redni mesečni dohodek ne zadošča za dostojno preživetje in zaradi starostne oslabelosti in bolezni nimajo dovolj moči ustrezno poskrbeti zase.

Eden izmed ciljev programa je tudi krepitev zdravja ciljne populacije. Prehrana je skrbno izbrana in uravnotežena, tako v smislu kalorijske kot vsebinske vrednosti. Jedilnik vsak dan vsebuje juho in glavno jed, ob praznikih tudi sladico.

SHARE
Previous articleDonirana hrana
Next articleHumanitarno skladišče