Donirana hrana

6236

Glavni vir ponudbe programa Donirana hrana so artikli, ki jih veliki trgovski centri ob zaprtju ali tik pred rokom uporabe odstranijo s svojih polic, vendar so ob ustreznem rokovanju še vedno uporabni in se lahko koristno podarijo tistim, ki potrebujejo tovrstno pomoč oziroma jim le-ta bistveno olajša preživetje.

Nadškofijska karitas Maribor se je kot izvajalska organizacija vključila na povabilo Lions kluba Maribor – Zarja, ki je vzpostavil mrežo 7 različnih trgovin, ki poslujejo na področju Mestne občine Maribor.

Ob zaprtju trgovin dežurni sodelavec Karitas prevzame – v skladu s predpisi o zagotavljanju varnosti hrane, pripravljene artikle in jih dostavi v razdelilnico, ki se nahaja na sedežu Nadškofijske karitas Maribor, Strossmayerjeva 15 in jih ustrezno hrani – ohladi in zloži v hladilne omare. Naslednje jutro, ob delavnikih je to 7.00, na dela proste dneve pa ob 9.00 pripravi pakete, upoštevajoč število družinskih članov, morebitne diete ali navedbe, da uporabniki iz utemeljenih razlogov ne uživajo določenih vrst mesa. Paket uporabniki prevzamejo osebno.

Namen programa je kontinuirana oskrba s hrano, s ciljem izboljšanja prehranskih navad, ter posledično izboljšanje zdravstvenega stanja socialno najbolj ogroženih posameznikov in družin v Mariboru.

Ciljna skupina so družine in posamezniki, ki bivajo v Mestni občini Maribor in si zaradi brezposelnosti ali nizkih mesečnih dohodkov ne morejo samostojno preskrbeti hrane in potrebujejo oziroma so odvisni od humanitarne pomoči.

Osnovni pogoj za vključitev v program je socialna ogroženost, ki jo prepoznavajo strokovni delavci Nadškofijske karitas Maribor ali prostovoljci Župnijskih karitas na področju Mestne občine Maribor. Uporabniki predložijo dokazila o ogroženosti.

Prejemniki prihajajo po paket po časovnem razporedu na določen koledarski dan in sicer od ponedeljka – petka od 8.00 -9.00, ob sobotah, nedeljah in dela prostih dnevih pa od 10.00 -11.00. Ker so trgovine na določene dni v letu zaprte, naslednji dan donirane hrane ni na voljo.

Z izvajanjem programa smo na Nadškofijski karitas Maribor pričeli 1.10.20106.